Blogi‎ > ‎

Tunteiden sekä kulttuurierojen käsittely tarinan lähtökohtana

lähettänyt Ramandan tanssi 20.5.2017 klo 11.20   [ 20.5.2017 klo 11.36 päivitetty ]
Ramandan tanssi kertoo mytologisen seikkailun ja sadun lapsille, nuorille sekä aikuisille.

Lasten elämässä sadun maailma on läsnä, mielikuvitus on vahva ja omia rooleja vaihdetaan useita kertoja päivässä. Lapset ovat leikeissään hyviä, pahoja, rohkeita, pelokkaita, röyhkeitä, viekkaita, rehellisiä ja ystävällisiä. He ovat samaa ystävien ja aikuisten kanssa, ja he opettelevat, miten muut reagoivat heidän käytökseensä ja tunteisiinsa sekä, miten itse voivat reagoida muiden käytökseen ja tunteisiin.


Lasten maailmassa työskennellessäni olen nähnyt tunteiden, minuuden sekä muiden toiminnan ymmärtämisen vaikeuden. Lapset eivät niinkään huomaa kulttuurieroja tai erottele leikkitovereita ulkonäön perusteella. He huomaavat toiminnan. Mitä kaveri tai aikuinen tekee tai sanoo, ja tarkoittaako hän sitä tosissaan?


Lapselle ei voi valehdella, hänelle ei voi teeskennellä. Hänen omat tunteensakin ovat tosia ja vahvoja. Lasten kysymys on, miten ymmärtää, mistä tunteesta on kyse toiminnan takana. Miten itse toimia vahvan tunteen vaikuttaessa? Miten rauhoittua tai kohdata toisen suuttumus ja esimerkiksi siitä johtuva ilkeä teko? Miten nähdä oman tunteen ohi kaverin aiheuttama vahinko ja ymmärtää, miksi toinen teki niin ja mitä hän silloin tunsi?


Ramandan tanssi kuljettaa nuoremmat lapset läpi taikamaailman, jossa ihmiset etsivät yhdessä tietä vihaa, kateutta, pelkoa, suuttumusta ja ahneutta vastaan. He auttavat toisiaan niiden tunteiden aiheuttamista esteistä yli ja rakentavat hajottavien tunteiden tilalle anteeksiantoa, hyvyyttä, rakkautta ja lempeyttä.


Ystävyys ja aitous kumoavat ilkeimmänkin ihmisen tekemän tuhon ja auttavat jokaista tulemaan jälleen ystävälliseksi. Ramandan tanssi on aitouteen ja oikeudenmukaisuuteen sekä rehellisyyteen perustuva kertomus, joka näyttää esimerkin siitä, miten pienikin koululainen voi auttaa omaa ystäväänsä, vaikka tuntuisi, että kaveri käyttäytyy aina ilkeästi muita kohtaan. Sadun tarina pohjautuu mustalaisten kulttuuriin, kansanperinteeseen ja kansansatuihin, joiden avulla katsojat pääsevät myös ymmärtämään, miten erilaisten tapojen, vaatteiden ja muiden kummallisten kulttuurierojen takana saattaa edelleen olla sama arvomaailma kuin omassa kulttuurissamme. Jos arvomme ovat samat, pystymme aina ymmärtämään toisiamme. Jos puolestaan keskitymme ainoastaan tapakulttuurin eroihin, emme kenties koskaan kohtaa toisiamme aidosti.Opettajille ilmainen sisäänpääsy lapsiryhmän kanssa. Syksyllä valmistuvat esitykseen kuuluvat opetusmateriaalit ovat ladattavissa 1.9. alkaen näytelmän verkkosivuilta kohdasta Tilausesitys. Varaa tai osta liput nyt.


Comments